reklamlar

haberler

manşet haberler

Personel Sağlık Personeli Sağlıkçılar PersonelSaglik.NET

25 Eylül 2016 Pazar

Çeko nedir?

Çeko; Çalışma Ekonomisi ve Endüstri ilişkileri bölümünün kısaltmasıdır. İşçi-işveren ilişkileri sosyal güvenlik servet ve gelir politikaları ve uluslararası planda sosyal politika konularında eğitim yapılır.
Ekonomi ve sosyolojiye karşı ilgili ikna gücüne sahip ve insan ilişkilerinde sabırlı ve başarılı olunmalıdır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yurtdışı ve yurtiçi ünitelerinde SSK Bağkur Emekli Sandığı gibi sosyal kuruluşlarda müfettiş veya uzman olarak Kamu İktisadi Teşebbüsleri ve özel işletmelerin endüstriyel ilişkiler ve sosyal işler bölümlerinin yöneticilik ve danışmanlık hizmetlerinde çalışılabilir. Ayrıca iktisat ve işletme mezunlarının çalışabilecekleri öteki alanlarda da görev alınabilir.
Programın amacı
Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri programında işçi-işveren ilişkileri, sosyal güvenlik, endüstriyel demokrasi, servet ve gelir politikası, uluslararası planda sosyal politika konularında eğitim yapılır. 

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Üniversitelerin bu programında hukuk, ekonomi, maliye, işletmecilik ve yönetim bilimlerine ilişkin derslerle matematik, sosyal düşünceler ve sosyal politika tarihi, sosyal politika, çalışma ekonomisi, sendikacılık, sosyal güvenlik, endüstriyel demokrasi, gelir ve servet dağılımı, ücretler, kentleşme ve konut politikası, Türkiye ekonomisi ve sosyal yapısı, kooperatifçilik, çalışma sosyolojisi ve psikolojisi istatistik gibi dersler okutulur.
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü, çalışma yaşamını sosyal politika, hukuk, ekonomi, sosyoloji, psikoloji ve yönetim gibi sosyal bilimlerin çeşitli disiplinleri ışığında incelemekte ve bu doğrultuda eğitim ve öğretim sunmaktadır. İlk iki yılda İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nin çeşitli bölümleri tarafından sunulan daha çok genel ve ortak dersler verilmektedir.
Üç ve dördüncü yıllarda ise bölüme özgü dersler yer almaktadır. Bölüm öğrencilerinin istedikleri alanlarda bir çok seçimlik ders almalarına da izin verilmektedir. Bölüm mezunları kendi alanlarında uzman olabilecekleri gibi günümüzün hızla değişen dünyasında yöneticilerin ihtiyaç duyacakları bazı genel becerilere de sahip olmaktadırlar.
Mezunlar, özellikle kamu ve özel sektörün İnsan Kaynakları bölümlerinde istihdam olanağı bulabilecekleri gibi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nin diğer bölümlerinden mezun olanların çalıştıkları alanlarda da çalışabilirler. Başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olmak üzere, tüm kamu kuruluşlarında müfettiş ya da uzman personel olarak istihdam edilebilirler.
Gereken nitelikler
Bu alanda öğrenim yapmak isteyenlerin ekonomi ve sosyolojiye karşı ilgili, üstün akademik yeteneğe ve ikna gücüne sahip ve insanlarla iyi ilişkiler kurabilen kimseler beklenir.

Sağlık Personeli

Mezunların kazandıkları ünvan ve yaptıkları işler
Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri programını bitirenler "Çalışma Ekonomisti" ünvanı ile iş piyasası, sosyal sigorta, iş mevzuatı, toplu sözleşme ve sendikacılık konularında araştırma ve incelemeler yaparak, öneriler geliştirirler.
Çalışma ekonomistleri ayrıca, devletin genel sosyal politikası ile sosyal güvenlik ve endüstri ilişkileri politikasının planlanma, düzenlenme ve geliştirilmesinde; ilgili bakanlık ve kamu kuruluşlarında, sosyal işlerin düzenlenme ve yürütülmesinde; kamu iktisadi teşebbüsleri ve özel sektör işletmelerinin çalışma, işçi-işveren ilişkileri ile diğer sosyal işlerinin düzenlenmesi ve yönetiminde de etkili bir rol oynarlar.
Çalışma alanları
Bu alanda öğrenim görenler, DPT'de, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yurtdışı ve yurtiçi ünitelerinde, SSK, Bağkur, T.C. Emekli Sandığı gibi sosyal güvenlik kurumlarında, müfettiş veya uzman olarak kamu iktisadi teşebbüsleri ve özel işletmelerin endüstriyel ilişkiler ve sosyal işler bölümlerinin yöneticilik ve danışmanlık hizmetlerinde çalışabilirler. Çalışma ekonomistlerinin önemli bir çalışma alanı ise sendikalarda danışmanlıktır.
Çalışma ekonomistleri ayrıca kamu yönetimi, iktisat ve işletme bölümleri mezunlarının çalışabilecekleri öteki alanlarda da görev alabilirler. Özel sektörde ilerleme kişisel yeteneğe ve yabancı dil bilmeye bağlıdır. Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler Açıköğretim fakültesine bağlı olarak eğitim verilen bu bölümde, işçi-işveren ilişkileri, iş hukuku, gelir politikası gibi alanlarda uzman yetiştirilir.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Haberdata.com Güncel Son Dakika Haberleri